• Eιδικός Ορθοδοντικός - Παναγιώτα Γκόλιαρη D.D.S,Msc
  • Κλείστε ραντεβού
  • 2341 075299 / 6978 398188

  Οδηγίες στοματικής υγιεινής

  Τα μέρη από τα σιδεράκια

  1. Σωστή χρήση της οδοντόβουρτσας 

  Ενδείκνυται η χρήση κανονικής οδοντόβουρτσας (όχι ηλεκτρικής), μέτριας σκληρότητας. Βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα και οπωσδήποτε πριν από τον ύπνο.

  • Βγάλτε το Headgear σας ή τα λαστιχάκια σας, αν τα φοράτε. 
  • Τοποθετήστε την οδοντόβουρτσα, έτσι ώστε οι τρίχες της οδοντόβουρτσας να καλύπτουν το σύρμα.
  • Για να βουρτσίσετε τις εξωτερικές επιφάνειες των άνω δοντιών τοποθετήστε την οδοντόβουρτσα με τις τρίχες προς τα κάτω, έτσι ώστε να σχηματίζουν μια μικρή γωνία με τα ούλα. Βουρτσίστε κάνοντας κυκλικές κινήσεις. Επαναλάβετε αυτό αρκετές φορές.
  • Για να βουρτσίσετε τις εξωτερικές επιφάνειες των κάτω δοντιών κλείστε τα δόντια σας και τοποθετήστε την οδοντόβουρτσα με τις τρίχες προς τα πάνω, έτσι ώστε να σχηματίζουν μια μικρή γωνία με τα ούλα.
  • Για να βουρτσίσετε τις εσωτερικές επιφάνειες των οπισθίων δοντιών κρατήστε την οδοντόβουρτσα οριζόντια.
  • Για να βουρτσίσετε τις εσωτερικές επιφάνειες των προσθίων δοντιών κρατήστε την οδοντόβουρτσα κάθετα.
  • Βουρτσίστε σε όλες τις περιπτώσεις κάνοντας κυκλικές κινήσεις. Επαναλάβετε 10 φορές, δύο δόντια την κάθε φορά.
  • Σύρετε την οδοντόβουρτσα κατά μήκος των συρμάτων σας προσεκτικά και αργά.
  • Bουρτσίστε τις μασητικές επιφάνειες.
  • Χρησιμοποιήστε ένα δισκίο αποκάλυψης της οδοντικής πλάκας,εάν προβλέπεται από τον οδοντίατρό σας, (διατίθεται σε όλα τα φαρμακεία), για να εντοπίσετε την οδοντική πλάκα, τη ζημιογόνο βακτηριακή εναπόθεση που προκαλεί τερηδόνα και η ουλίτιδα.
  • Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια σύμφωνα με τις οδηγίες του ορθοδοντικού σας.

  2. Η σωστή επιλογή οδοντόκρεμας

  Οι σύγχρονες οδοντόκρεμες είναι αρκετά διαφορετικές από αυτές που κυκλοφορούσαν μέχρι πριν από μερικά χρόνια. Ενώ παλαιότερα οι οδοντόκρεμες περιείχαν μόνο μερικά βασικά συστατικά για να βοηθούν στην μηχανική απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας από την επιφάνεια των δοντιών κατά το βούρτσισμα, οι σύγχρονες οδοντόκρεμες προσφέρουν πλέον προληπτική δράση κατά της τερηδόνας και της ουλίτιδας, θεραπευτική δράση κατά της ευαισθησίας και της κακοσμίας του στόματος, ή και αισθητική δράση για την λεύκανση των δοντιών. Πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν είναι όλες οι οδοντόκρεμες κατάλληλες για όλους. Π.χ. αν έχετε πρόβλημα οδοντικής υπερευαισθησίας και επιλέξετε μια λευκαντική οδοντόκρεμα με υψηλό δείκτη αποτριβής,  πιθανότατα το πρόβλημα σας να επιδεινωθεί.

  Το πρωταρχικό κριτήριο στην επιλογή μιας οδοντόκρεμας για ενήλικες (και παιδιά άνω των 6 ετών) είναι να περιέχει φθόριο (1.450ppm).

  Βουρτσίζοντας καθημερινά τα δόντια μας με μια φθοριούχο οδοντόκρεμα πετυχαίνουμε:

  • Απομάκρυνση και καθυστέρηση επαναδημιουργίας της οδοντικής    πλάκας.
  • Προστασία από την τερηδόνα.
  • Εξουδετέρωση των οξέων που παράγουν τα μικρόβια της πλάκας.
  • Ενίσχυση της αδαμαντίνης των δοντιών.
  • Απομάκρυνση χρωστικών που αλλοιώνουν το λευκό χρώμα τους.
  • Δροσερή αναπνοή.

  3. Η χρήση του οδοντικού νήματος

  Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα μία φορά την ημέρα μετά από το καθημερινό σας βούρτσισμα. Υπάρχουν διάφορα είδη οδοντικού νήματος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κερωμένο ή μη οδοντικό νήμα. Το νήμα πρέπει να τοποθετηθεί κάτω από το σύρμα. Για τη διευκόλυνση σας ενδείκνυνται η χρήση της ειδικής λαβής την οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από τα φαρμακεία.

  4. Μεσοδόντια βουρτσάκια

  Τα μεσοδόντια (ανάμεσα στα δόντια) βουρτσάκια χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των οδοντικών επιφανειών κάτω και γύρω από τα σύρματα και τα σιδεράκια. Χρησιμοποιήστε τα απαλά για να αποφύγετε παραμόρφωση των συρμάτων σας. Τα μεσοδόντια βουρτσάκια θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε υγιή δόντια και ούλα.

  5. Αντιβακτηριδιακό στοματικό διάλυμα

  Το αντιβακτηριδιακό στοματικό διάλυμα που περιέχει  υπεροξείδιο του υδρογόνου και διαθέτει αντισηπτική δράση χρησιμοποιείται για μείωση της φλεγμονής των ούλων και των μαλακών ιστών. Επιπρόσθετα, βοηθάει στην πρόληψη μόλυνσης και μειώνει τον ερεθισμό που ίσως προκληθεί από τα σιδεράκια σας.Με το διάλυμα αυτό,  το οποίο προμηθεύεστε με  συνταγή της ορθοδοντικού,  ξεπλένετε το στόμα σας με δυο κουταλιές του γλυκού(μισό καπάκι) μέχρι και τέσσερεις φορές την ημέρα συνήθως μετά το βούρτσισμα των δοντιών σας, μετά από κάθε γεύμα (ή μετά το σχολείο) και οπωσδήποτε πριν τον ύπνο.

  6. Χρήση τοπικού φθορίου

  Το φθοριούχο νάτριο προστατεύει από το σχηματισμό τερηδόνας κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας. Εξουδετερώνει τα βακτήρια και αντικαθιστά τα ανόργανα συστατικά της αδαμαντίνης τα οποία έχουν εκτεθεί στη δράση βλαβερών οξέων. Η εφαρμογή του συνήθως γίνεται από την ορθοδοντικό και δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση το καθημερινό βούρτσισμα με οδοντόβουρτσα και τη χρήση του οδοντικού νήματος. Σε περίπτωση που απαιτηθεί η εφαρμογή του στο σπίτι από εσάς, προμηθεύεστε συγκεκριμένο σκεύασμα με συνταγή της ορθοδοντικού, τοποθετείστε μια μικρή δόση επάνω στην οδοντόβουρτσα και απλώστε την επάνω στα δόντια σας. Κρατήστε το για ένα λεπτό και μετά ξεπλύνετε. Είναι σημαντικό για τα ενεργά συστατικά του φθορίου να παραμείνουν επάνω στα δόντια σας για 30’ και γι’ αυτό είναι προτιμότερο να αποφύγετε τη λήψη τροφής και υγρών για περίπου μισή ώρα μετά τη χρήση του.

  7. Καθαρισμός των κινητών σας συσκευών (μασελάκια) 

  Βουρτσίζετε τις κινητές σας συσκευές (μασελάκια) κάθε μέρα σα μέρος του καθημερινής σας στοματικής υγιεινής (οδοντόβουρτσα, οδοντικό νήμα). Επειδή τα υπολείμματα της τροφής αλλά και η οδοντική πλάκα συσσωρεύονται επάνω στα μασελάκια, έτσι ακριβώς όπως συσσωρεύονται και στα δόντια, ξεπλύνετε τό μασελάκι σας καθημερινά. Διαλύστε μια ταμπλέτα καθαρισμού οδοντοστοιχιών (μασέλας) σε ένα ποτήρι  με νερό,  σε θερμοκρασία δωματίου και βυθίστε μέσα το μασελάκι σας μία φορά κάθε εβδομάδα. Το μασελάκι θα έχει πιο ευχάριστη γεύση ενώ παράλληλα θα αποφύγετε τη συσσώρευση πλάκας και βακτηριδίων.