• Eιδικός Ορθοδοντικός - Παναγιώτα Γκόλιαρη D.D.S,Msc
  • Κλείστε ραντεβού
  • 2341 075299 / 6978 398188

  Διατροφή

  Στόχος μας είναι να αποκτήσετε μια τέλεια οδοντοστοιχία κι ένα αστραφτερό χαμόγελο. Δε θέλουμε να αλλάξετε τη διατροφή σας, αλλά να προσέχετε τους τύπους φαγητών που τρώτε. Για όσο χρονικό διάστημα  θα βρίσκεσθε  υπό ορθοδοντική θεραπεία, επιλέξτε τροφές που να έχουν μαλακή σύσταση, όπως σούπες, ρύζι, μακαρόνια, πουρέ πατάτας, σολωμό, τόνο  και να αποφύγετε τα σάντουϊτς, τις τσίχλες, την πίτσα και γενικότερα τις σκληρές τροφές.

  Κάποιες τροφές μπορεί  να ξεκολλήσουν τα άγκιστρα, τους δακτυλίους σας ή να στραβώσουν τα τόξα σας. Δυστυχώς, μπορεί να διαπιστώσετε το πρόβλημα ώρες ή ακόμα και μέρες αργότερα.

  Παρακαλούμε ειδοποιήστε μας αν οι μηχανισμοί σας χαλαρώσουν ή σπάσουν, διότι παύουν να λειτουργούν σωστά και έτσι επιμηκύνεται η θεραπεία σας.

  Tρόφιμα προς αποφυγή κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας:

  Tρόφιμα προς αποφυγή κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας: 

  Πάγος: Δεν επιτρέπεται το δάγκωμα του πάγου. Θα σπάσουν τα σιδεράκια.

  Σκληρά ψωμιά, παξιμάδια, κουλούρια, φρυγανιές και η βάση  της πίτσας: Οι σκληρές τροφές λυγίζουν τα σύρματα. Μπορείτε να κόψετε αυτά τα είδη σε μικρότερα κομμάτια και να μασάτε με τα πίσω δόντια σας.

  Κρέας με κόκαλα (π.χ  μπριζόλα, παϊδάκια, κοτόπουλο): Τραβήξτε το κρέας από το κόκαλο για να αποφύγετε το δάγκωμα επάνω στο κόκαλο. Τα σιδεράκια είναι ευαίσθητα και μπορεί να αποκολληθούν.

  Τα γλειφιτζούρια: Εκτός του ότι είναι βλαβερά για τα δόντια, μπορεί να ξεχαστείτε και να τα δαγκώσετε. Προτιμότερο να τα αποφεύγετε.

  Ξηροί καρποί: Δεν επιτρέπονται κανενός είδους ξηροί καρποί (καρύδια, φυστίκια κλπ).

  Τα ποπ-κορν: Τα μικρά κελύφη μπαίνουν ανάμεσα στα ούλα και τους συνδέσμους και προκαλούν πολύ έντονο πόνο.

  Τα σκληρά κουλουράκια, τα bake rolls και τα ζελεδάκια: Λυγίζουν τα σύρματα, χαλαρώνουν και σπάνε τις ελαστικές προσδέσεις.

  Τα αναψυκτικά και τα ροφήματα που περιέχουν διοξείδιο του άνθρακα: Kαταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών, προκαλώντας λευκές κηλίδες(White Spots).

  Τα ζαχαρωτά, οι καραμέλες και οι τσιχλόφουσκες: Η κολλώδης επιφάνειά τους παραμορφώνει τα σύρματα και ευνοεί τη συσσώρευση βακτηριδίων στο στόμα σας. Επιπλέον κολλάνε επάνω στα σιδεράκια και αφαιρούνται δύσκολα. Εάν  χρειαστείτε καραμέλα για το βήχα, προσπαθήστε την πιπιλίσετε, αποφεύγωντας να τη δαγκώσετε.

  Τα ωμά καρότα και μήλα: Κόψτε τα σε μικρά κομμάτια, καθώς είναι πολύ σκληρά.

  Φρούτα με κουκούτσια: Aπαιτείται ιδιαίτερη προσοχή σε φρούτα με κουκούτσια, όπως κεράσια, βερύκοκα, κορόμηλα κ.τ.λ. Το κουκούτσι πρέπει να αφαιρείται πριν τη μάσηση του φρούτου, γιατί διαφορετικά τα σιδεράκια μπορεί να σπάσουν.

  Πατατάκια και τυρογαριδάκια: Χρωματίζουν τα διάφανα σιδεράκια.

  Καλαμπόκι(βραστό ή ψητό):  Απομακρύνετε τα σπόρια από το σώμα του καλαμποκιού με ένα μαχαίρι πριν την κατανάλωση.

   

  Τα σιδεράκια είναι η κατάλληλη περίοδος για να κόψει ο ασθενής τις κακές συνήθειες, όπως να τρώει τα νύχια του, να δαγκώνει τα χείλη του, να πιπιλίζει τον αντίχειρα. Οι συνήθειες αυτές μπορεί να καταστρέψουν τα σιδεράκια. Επίσης  πολύ σημαντικό είναι να αποφεύγετε το δάγκωμα επάνω σε στυλό και μολύβια  κατά τη διάρκεια της μελέτης. Τα σιδεράκια μπορεί να σπάσουν.