• Eιδικός Ορθοδοντικός - Παναγιώτα Γκόλιαρη D.D.S,Msc
  • Κλείστε ραντεβού
  • 2341 075299 / 6978 398188

  Αντιμετώπιση επειγόντων-έκτακτων περιστατικών

  Παρακάτω αναφέρονται τα πιο συνηθισμένα επείγοντα-έκτακτα περιστατικά που μπορούν να συμβούν κατά τη διάρκεια της Ορθοδοντικής σας θεραπείας αλλά και οι τρόποι αντιμετώπισής τους:

  Δε θεωρείται επείγον περιστατικό, αλλά προκαλεί δυσφορία στον ασθενή που φοράει σιδεράκια. Αντιμετωπίζεται εύκολα χρησιμοποιώντας μεσοδόντιο βουρτσάκι, οδοντικό νήμα ή ακόμη και οδοντογλυφίδα όταν δεν υπάρχει κάτι άλλο για την αφαίρεση της τροφής που έχει παγιδευτεί ανάμεσα στα δόντια και τα σιδεράκια.  

  Η αιμορραγία συνήθως υποδηλώνει ότι υπάρχει φλεγμονή(ουλίτιδα) στη συγκεκριμένη περιοχή και είναι ένδειξη ελλιπούς βουρτσίσματος της συγκεκριμένης περιοχής. Οι οδηγίες συνίσταται στη διατήρηση καθαρής της περιοχής, βουρτσίζοντας καλά, χρησιμοποιώντας οδοντικό νήμα και ξεπλένοντας με διαλύματα φθορίου. Μερικές ημέρες μετά τη βελτίωση της στοματικής υγιεινής αναμένεται διακοπή της αιμορραγίας και αποκατάσταση της υγείας των ούλων σας.

  Κατά την επίσκεψή σας πριν από την τοποθέτηση των δακτυλίων στα οπίσθια δόντια, τα ελαστικά διαχωριστικά τοποθετούνται σε κάθε πλευρά των δοντιών στα οποία πρόκειται να τοποθετηθούν δακτύλιοι. Μερικές φορές, τα διαχωριστικά πέφτουν αμέσως. Άλλες φορές μπορεί να απομακρυνθούν λίγες ημέρες μετά την εναπόθεσή τους, λόγω της δημιουργίας διαστήματος ανάμεσα στα δόντια ή λόγω κολλωδών τροφών. Αν έχετε παρατηρήσει ότι ένα ή περισσότερα από τα διαχωριστικά λείπουν, ενημερώστε την ορθοδοντικό σας.

  Αυτό είναι πολύ συνηθισμένο μετά από μερικούς μήνες ορθοδοντικής θεραπείας. Δε χρειάζεται να ανησυχείτε! Τα δόντια πρέπει να χαλαρώσουν για να μετακινηθούν κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας. Τα δόντια τελικά θα σταθεροποιηθούν στις νέες τους θέσεις. Μόνο σε περίπτωση που τα δόντια σας κουνιούνται πολύ έντονα στην αρχή της θεραπείας και νιώθετε πόνο, τότε πρέπει να επικοινωνήσετε με την ορθοδοντικό σας.

  Το βασικό σύρμα, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη μετακίνηση των δοντιών συγκρατείται επάνω στα σιδεράκια με πολύ λεπτά συρματάκια ή και λαστιχάκια που ονομάζονται προσδέσεις (μεταλλικές, ελαστικές). Αν βγει από τη θέση του ένα λαστιχάκι, ίσως καταφέρετε να το ξαναβάλετε στη θέση του με τη βοήθεια κάποιας λαβίδας/τσιμπίδας ή  συνδετήρα. Αν η μεταλλική περίδεση εξέχει (πετάει) και πληγώνει το χείλος σας, αλλά δεν έχει χαλαρώσει, μπορείτε να την σπρώξετε στην θέση της με την άκρη μιας βατονέτας ή ακόμη και με το δάχτυλό σας, ώστε να εξαλείψετε τον ερεθισμό. Αν πολλές προσδέσεις έχουν χαθεί, ενημερώστε την ορθοδοντικό σας.

  Όταν τοποθετούνται αρχικά τα σιδεράκια, είναι φυσιολογικό ο ασθενής να νιώθει μια γενική δυσφορία στην περιοχή του στόματος και τα δόντια του να είναι ευαίσθητα στην πίεση(δάγκωμα) για 2-5 μέρες μετά την τοποθέτηση. Αυτό μπορεί να κάνει τη μάσηση της τροφής δυσάρεστη. Θα βοηθούσε αν τις πρώτες μέρες καταναλώνει μαλακές τροφές και κάνει πλύσεις με χλιαρό αλατόνερο (διαλύει μία κουταλιά του γλυκού αλάτι σε ένα νεροπότηρο). Αν συνεχίσει να νιώθει έντονη δυσφορία μπορεί να πάρει ένα ελαφρύ παυσίπονο για όσο διάστημα διαρκεί ο πόνος (1-2 μέρες).

  Όταν τοποθετούμε τα σιδεράκια για πρώτη φορά μπορεί τα χείλη, τα μάγουλα και η γλώσσα να ερεθιστούν για 1-2 εβδομάδες μέχρι να συνηθίσουν τη νέα επιφάνεια (σιδεράκια) . Για να μετριάσετε τον ερεθισμό τοποθετήστε κερί ή σιλικόνη επάνω στα σιδεράκια σύμφωνα με τις οδηγίες που σας δίνονται παρακάτω. Ένα μικρό κομματάκι κερί λειτουργεί σαν προστατευτικό ανάμεσα στα σιδεράκια και το βλεννογόνο του στόματος. Ένα πακετάκι με κατάλληλο κερί ή σιλικόνη δίνεται σε κάθε ασθενή την ημέρα που τοποθετούμε τα σιδεράκια. Αν το χάσετε μπορείτε να αγοράσετε σε οποιοδήποτε φαρμακείο.

   

  Οδηγίες τοποθέτησης κεριού: Κόψτε ένα μικρό κομμάτι και δουλέψτε το ανάμεσα στα δάκτυλα σας ώστε να πάρει το σχήμα μπιζελιού και μετά πιέστε το ώστε να γίνει λίγο πιο πλατύ και καλύψτε όλη την επιφάνεια που σας προκαλεί ερεθισμό. Θα μπορέσετε αμέσως να φάτε πιο άνετα και ο ερεθισμός θα υποχωρήσει. Αν κατά λάθος καταπιείτε το κερί μην ανησυχείτε, δεν προκαλεί καμιά βλάβη. Το κερί ή η σιλικόνη πρέπει πάντα να αφαιρείται πριν το βούρτσισμα και να επανατοποθετείτε μετά την ολοκλήρωση της στοματικής σας υγιεινής.

  Πολλές φορές προκαλείται δυσφορία κατά την τοποθέτηση του εξωστοματικού τόξου(Headgear, Facemask) όταν οι ασθενείς φοράνε το τόξο λιγότερες ώρες από αυτές που τους συνέστησε η ορθοδοντικός τους, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η τοποθέτησή και η αφαίρεσή του από το στόμα. Σ’ αυτή την περίπτωση προτείνεται η χρήση του εξωστοματικού τόξου σύμφωνα με τις οδηγίες της ορθοδοντικού σας(12-14 ώρες την ημέρα).Μερικές ημέρες μετά τη σωστή χρήση, ο πόνος θα υποχωρήσει, καθώς τα δόντια σας θα συνηθίσουν στις εφαρμοζόμενες δυνάμεις. Εάν το εξωστοματικό τόξο δεν μπορεί να τοποθετηθεί στο στόμα λόγω παραμόρφωσης (τα σύρματα έχουν καμφεί), επικοινωνείτε με την ορθοδοντικό.

  Προσπαθήστε να τοποθετήσετε το σύρμα που εξέχει μέσα στην υποδοχή που βρίσκεται στα πίσω δόντια με μία λαβίδα ή ένα τσιμπιδάκι. Αν κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, τοποθετήστε κερί στην άκρη του σύρματος για να μην πληγώνει το βλεννογόνο του στόματος ή κόψτε το πλεονάζον σύρμα με ένα νυχοκόπτη.

  Τα σιδεράκια (άγκιστρα) είναι εκείνο το κομμάτι του ακίνητου μηχανισμού που κολλάμε στα δόντια με μια ειδική κόλλα. Το σιδεράκι μπορεί να ξεκολλήσει αν  ο ασθενής φάει μία τροφή σκληρή ή τραγανιστή από αυτές που έχει ενημερωθεί ότι πρέπει να αποφεύγει, ή εάν κατά τη διάρκεια κάποιου παιχνιδιού ο ασθενής δεχθεί χτύπημα στο στόμα. Αν ξεκολλήσει ένα σιδεράκι, συνήθως παραμένει ενωμένο στο βασικό σύρμα με το λαστιχάκι του. Στην περίπτωση που έχει περιστραφεί και εξέχει προς τα έξω μπορείτε να βάλετε πάνω του κερί προσωρινά για να ανακουφιστείτε από τη δυσφορία.Αν τα σιδεράκια σας έχουν ξεκολλήσει, επικοινωνείτε άμεσα με την ορθοδοντικό, χωρίς καμία καθυστέρηση.

  Αφαιρέστε το από το στόμα προσεκτικά, φυλάξτε το και τηλεφωνείστε μας για να κλείσουμε ένα ραντεβού επιδιόρθωσης ή επικόλλησης. Είναι σημαντικό να φέρετε μαζί σας το κομμάτι που έσπασε, καθώς η ορθοδοντικός σας θα μπορέσει να το ξανακολλήσει ή και να καταλάβει τα αίτια του σπασίματος.

  Επικοινωνήστε άμεσα με την ορθοδοντικό  για να αντικατασταθεί το συντομότερο.

  Μην πανικοβάλλεστε. Αυτό που συνήθως συμβαίνει λόγω του μικρού μεγέθους των ορθοδοντικών μηχανημάτων είναι το τυχόν σπασμένο κομμάτι να περάσει από το στομάχι και με την κίνηση των εντέρων να αποβληθεί από το σώμα. Παρόλα αυτά, αν παρατηρηθεί δυσκολία στην αναπνοή, χρειάζεται επείγουσα ιατρική βοήθεια. Η πρώτη ενέργεια του ιατρού θα είναι η λήψη ακτινογραφίας ώστε να εντοπιστεί που ακριβώς βρίσκεται το κομμάτι.